Sinds 2003 ben ik verbonden met Benin. De eerste keer vertrok ik erheen om vrijwilligerswerk te doen, de Afrikaanse cultuur te verkennen en mijn Frans te verbeteren. En ik was destijds meteen verknocht, zowel aan het Afrikaanse continent als aan de man, Georges Alex, die in 2007 mijn echtgenoot werd. De eerste paar jaren deed ik als medisch student meerdere coschappen in Cotonou en in het binnenland, steeds voor enkele maanden. Zo raakte ik aardig vertrouwd in het Beninse dagelijks leven en de lokale medische realiteit. Daarbij kwam ik schrijnende gevallen tegen waarbij ik hulp kon bieden dankzij giften van familie en vrienden uit Europa die mijn verhalen hoorden of mijn blog hadden gelezen. Naast het geven van hulp aan individuen groeide bij de behoefte bij te dragen aan ontwikkeling van de lokale bevolking op grotere schaal. Om op officiëlere en professionelere wijze te werk te kunnen gaan richtten wij in 2008 Stichting Afric’ Sanaga op.

Sanaga is een rivier in Kameroen (het land waar Georges Alex vandaan komt), en het woord Sanaga betekent in een Kameroense taal ‘hier staat mijn huis’/ ‘hier bouw ik mijn toekomst’. Onze persoonlijke vertaling van Afric’Sanaga is dan ook: ‘we bouwen aan de toekomst van Afrika’.

Sinds enkele jaren woon ik, inmiddels gescheiden, met onze vier kinderen in Beerse in België, en woont Georges Alex in Brussel,  maar we blijven nauw verbonden met Afrika. Ik probeer samen met het huidige bestuur van Stichting Afric’Sanaga in Europa voldoende middelen in te zamelen, waarmee we in Bénin lokale projecten financieren. Onze lokale partner is ADC Bénin waarvan Georges Alex nu voorzitter is. Hij gaat regelmatig naar Bénin om van dichtbij een project in te zetten en te volgen, en we hebben inmiddels ter plaatse een sterk netwerk opgebouwd.