Vrijdag 14 maart 2014 was het zover, de officiële start van de samenwerking van Afric’ Sanaga met stichting ADC Benin (action pour le developpement communautaire) en basisischool Sainte Lucie. Tijdens een ceremonie, geheel volgens de lokale gebruiken, werd de eerste donatie overhandigd. Deze bestond uit onder andere drie complete computers met randapparatuur, een printer en toebehoren,  een internetverbinding, (computer)tafels en een 50-tal boeken voor de bibliotheek (leesboeken voor verschillende leeftijdscategorieën, (kinder)woordenboeken, literaire romans, e.a.).

Wij, afgevaardigden van Afric’Sanaga en van ADC Benin, werden zeer welkom ontvangen door de vrolijk zingende leerlingen van Ste Lucie. Ook hun ouders waren aanwezig, hetgeen ook het belang van de donatie en hun dankbaarheid illustreert. Het belang en de dankbaarheid kwamen ook duidelijk naar voren in de toespraken die gehouden werden door o.a. de directeur van de school en door afgevaardigden van de ouders en van de leerlingen.

    Aan het einde van de ceremonie werden we nog door alle klassen geleid. Dit zijn er inmiddels geheel volgens planning in plaats van vier zes geworden; volle klaslokalen van groep 3 tot en met 6 (ruim 60 leerlingen), vier leerlingen in groep 7 en nog een leeg maar wel gereed klaslokaal voor groep 8 die vanaf volgend schooljaar gevuld gaat worden. Een groeiende school dus, zowel in leerlingenaantal, als in beschikbare voorzieningen en tevens betreft toekomstvisie! Dat geeft toekomstperspectief voor de lokale kinderen, jongeren en hun ouders!

Deze donatie staat tevens symbool voor de intentie tot een duurzame samenwerking. Eerder werd al bericht over de aanvraag van Ste Lucie voor een watervoorziening en inmiddels is ook dit project opgepakt. Doel is op korte termijn een waterput te laten graven en daarbij een pomp en watertoren te installeren, zodat de leerlingen over schoon drinkwater beschikken en hun handen kunnen wassen. De daaropvolgende stap is een groter leidingennetwerk aan te leggen met installatie van wastafels in alle klaslokalen en een toiletgebouw met ‘ moderne’ wc’s en wastafels.

[onderstaande foto’s: huidige wc’s op het schoolterrein]

Wordt vervolgd…

Catégories de Uncategorized