Even voorstellen: Mijn naam is Fia Koeman. Ik ben 53 jaar oud en van beroep lerares op basisschool Het Mozaiek in Houten. Daar geef ik les aan groep 5 en ik ben Intern Begeleider van de bovenbouw. In januari en februari van dit jaar nam ik onbetaald verlof op. Deze twee maanden ging ik naar Benin. De hele maand januari werkte ik op Mahoussi.Daar ging natuurlijk een heel traject aan vooraf. En dan bedoel ik niet alleen het voorbereiden van de reis met inentingen, visum, medicijnen in orde maken, etc. maar vooral ook het Afrika project dat we op Het Mozaiek georganiseerd hadden voor Mahoussi. Alle klassen spaarden voor de kinderen op die school zo ver van ons vandaan! En het werd een succes! Ouders en leerlingen waren enorm gemotiveerd. Er was een flessenactie, een kerstmarkt en ook het wekelijkse zendingsgeld werd steeds apart gelegd voor Afrika.

Ook hebben alle leerlingen van Het Mozaiek een tandenborstel en tandpasta gekocht voor een kind in Benin. Met twee grote reistassen vol tandenborstels en een prachtig bedrag aan geld vertrok ik op 29 december met het vliegtuig naar Cotonou. Het werd een geweldige tijd! Wat een gastvrij land! De collega’s op Mahoussi waren allemaal even enthousiast en nieuwsgierig naar het onderwijs in Nederland. Gelukkig kunnen ze het enorme grote verschil niet zien want dan zouden we ons diep schamen.

Wat een verschil! Kleine donkere lokalen, geen materiaal, een kleuterklas met 55 kinderen zonder ook maar iets van speelgoed. Geen tekenpapier, geen kleurtjes, geen schriften, pennen, helemaal niets. Er is in de klassen ook geen één kast, is ook niet nodig want er is niets om in de kast te leggen. Af en toe zag ik de goed gevulde kasten in Nederland voor me…Gelukkig heb ik op Mahoussi veel kunnen doen.

Van het gespaarde geld hebben we van alles kunnen kopen. In elke groep zijn nu scharen, tekenpapier, stiften, kleurpotloden, linealen, werkboeken, globes, een wereldkaart, knutselspullen, etc. En gelukkig is er ook nog een bedrag over voor bijvoorbeeld een nieuw dak op de school of vergroting van de kleuterklas. Tijdens mijn verblijf heb ik een aantal lessen gegeven, bij de kleuters over kleuren en vormen, in de bovenbouw over Nederland, en ik heb alle kinderen leren tellen in het Nederlands. Ook had ik ogentesten meegenomen uit Nederland en heb ik alle leerlingen kunnen testen. De uitslagen liggen bij Vera en Georges-Alex. Zij gaan kijken wat ze hiermee kunnen doen.

Elke ochtend en middag kwamen de kinderen Mme Fia groeten, altijd weer even enthousiast en beleefd. Hun “ a demain yovo “, klinkt me nog elke dag in de oren!

Ik mis de kinderen van Mahoussi maar ook Isabel, Franck, Appolinaire, Justin, Bertrand en Monsieur Désire Ik hoop oprecht dat Het Mozaiek in Houten in contact kan blijven met Mahoussi in Cotonou! Een reis om nooit te vergeten! Edabo, Fia

Catégories de Uncategorized