Eerder berichtten we over het schoolproject in Zinvié. De contacten met de school die we hiervoor uitgekozen hadden verliepen echter stroef waardoor we  verder zijn gaan zoeken in dezelfde regio. En…begin 2013 maakten wij kennis met de eigenaar en directeur van Basisschool Ste Lucie.

Basisschool Sainte Lucie werd in november 2011 opgericht. De school ligt dus ook in de gemeente Zinvié in het zuidelijke binnenland van Bénin, circa 40 km van Cotonou. Op dit moment zijn er 61 leerlingen, 4 klaslokalen (groep 3  t/m groep 6) met vier leraren en 2 klas-assistenten. Een jonge school opgericht door en voor de lokale bevolking. Ze hebben de afgelopen jaren al veel ondernomen om de school  en omgeving te verbeteren, zoals de bouw van stenen klaslokalen en primitieve latrines. Ze kunnen goed ondersteuning gebruiken om deze ontwikkeling voort te zetten.

Wij hebben meerdere malen contact gehad met de directeur van Ste Lucie en er namens Afric’Sanaga een rondleiding gehad in mei 2013.

Belangrijke punten: hun plan is in 2014 twee klaslokalen bij te bouwen voor groep 7 en 8 en de school heeft de wens nadien ook een kleuterklas te kunnen toevoegen. Er is geen stromend-/drinkwater of bijvoorbeeld water om handen te wassen. Iedere ochtend gaan er een paar leerlingen op pad naar het centrum van het dorp en terug met teilen en emmers, soms met de auto van de directeur indien beschikbaar, anders lopend, om daar water te halen. Zo hebben ze toch iets te drinken tijdens schooltijd. Ook is er geen electriciteit. Daarnaast is er een zeer beperkte voorziening in onderwijsmateriaal. De school maakt deel uit van een stichting waarvan het hoofdgebouw een bibliotheek heeft en een ruimte die ze graag zouden in richten als computerzaal. In de bibliotheek zijn niet alleen leerlingen van Ste Lucie welkom, maar ook kinderen en volwassenen uit de hele omgeving. Er zijn echter nog maar een heel beperkt aantal boeken beschikbaar.

Tijdens de rondleiding en contacten met de directeur hebben wij ons een goed idee gevormd wat er volgens ons nodig zou zijn op deze school en wat wij als Stichting Afric’ Sanaga voor hen zouden kunnen betekenen. Het belangrijkste is echter wat zij zelf nodig en urgent achten en hoe ze dit willen bereiken, en op welk vlak ze hier ondersteuning in willen en vragen.

Eind 2013 heeft de school via onze lokale partner ADC een aanvraag ingediend voor hulp bij realisatie van

1) stromend water,

2) onderwijsmateriaal,

3) computervoorziening.

Op dit moment wordt deze aanvraag gezamenlijk verder uitgewerkt.

Catégories de Uncategorized